Uzmanlar yılda en az bir kez yapılması gereken periyodik doğalgaz ve kombi bakımını yaptırmamış olanları uyarıyor.
Kombilerin sorunsuz olarak yüksek performansta çalışması ve doğalgaz faturasının cebi yakmaması için kış gelmeden işin ehli kişilere kombi bakımının yaptırılması gerekiyor. Hem olası arızalarının önüne geçmek, hem de doğalgaz faturalarını düşürerek sağlıklı bir kış geçirmek istiyorsanız kombi bakımı yaptırmayı unutmayın.
Kombi Servisiyaptıranlar enerji tasarrufu elde ederek daha az fatura öderken, kombilerinin uzun ömürlü ve verimli olmasını da sağlıyor.
Bakımı yapılmamış kombilerin beklenmedik kazalara davetiye çıkardığını hatırlatan uzmanlar, kışın daha hesaplı ve güvenli şekilde ısınmak isteyenlerin bakım işini, uzman kişilere teslim etmeleri gerektiğini de hatırlatıyor.
BURSA KOMBİ SERVİS YAPTIRIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Bakım sırasında neler yapılacağı konusunda bilgi verilmesini isteyin.
Öncesinde kombi kapağını açmadan sıcak su ve kalorifer tesisatı ısıtma testi ile kombinin çalışma verimliliğini kontrol ettiğinden emin olun
Kombinizin kritik güvenlik aksamlarının; bacalı kombilerde limit sensörü ve çekiş durumunun, yoğuşmalı kombilerde ise su haznesi temizliğinin ve kalorifer gidiş hattı yönündeki çamur ayrıştırıcı filtrelerin kontrolden geçirildiğinden ve sorunların giderildiğinden emin olun.
Bursa kombi Servis fiyatları
Kombi Servis fiyatları değişkenlik gösterse de Bursa Lider Teknik Servis firması olarak servis fiyatlarımızı sabit tutuyoruz. Size en uygun fiyata servis hizmeti sağlıyoruz.
Bursa çevresine KOMBİ Servis Hizmeti Sağlıyoruz. Bu Güne Özel %50 İndirim Fırsatı. Yaptığımız Tüm İşlere Tam 1 Yıl Garanti Veriyoruz.
Kombiler günümüzde en çok kullanılan cihazlar arasında geliyor. Gerek ısınma gerekse sıcak su sağlaması açısından bu cihazlar yeni nesil cihazlardan biridir. Standartları yüksek olan kombilerde farklı markalar ve modeller mevcuttur. Ancak her kombi cihazı aynı prensip ile çalışır. Bu cihazlarda meydana gelen sorunlar da genelde aynıdır.
Profesyonel bir kombi servisi firması olarak kombilerde meydana gelen sorunların giderilmesinde son derece yüksek standartlarda hizmetler vermeye gayret ediyoruz. Kombilerin çalışmasını durduran ya da performansını düşüren bu sorunların giderilmesi için alanında en iyi olan personellerden hizmetler alıyoruz. Standartlarımız son derece yüksek olup bu hizmetleri verirken yeni nesil bakım ve onarım çalışmaları yapmaya gayret ediyoruz.
Kombilerde Meydana Gelen Sorunlar
Kombilerde birçok farklı sorun meydana geliyor. Bu sorunların giderilmesinde profesyonel ekiplerle çalışıyoruz. Firmamız bu konuda son derece yüksek standartlarda hizmetler veriyor. Kalite standartları konusunda en iyisini sunarak kombilerin kullanım ömürlerini uzatmaya gayret ediyoruz. Kombilerde en çok karşılaşılan sorunlar arasında şunlar sayılabilir:
Kombilerin patlamalı yanması
Kombilerin su kaçırması
Tüm ışıklarının yanmaya başlaması
Sıcak su bölümünde problem olması ve sıcak su gelmemesi
Kırmızı ışık problemi
En çok karşılaşılan problemler bunlardır. Bunların dışında kombilerde donanımdan kaynaklı olan ve parçaların işlevini yitirmesinden kaynaklı sorunlar da ortaya çıkabilir. Bu sorunlar için de firmamız yüksek standartlarda hizmetler vermektedir.
Kombi Bakım ve Onarımında Profesyonel Destek
Kombilerde bakım ve onarım konusunda müşterilerimize profesyonel destek sunuyoruz. Kalite odaklı olarak çalışan firmamız sadece onarım çalışması gerçekleştirmiyor, aynı zamanda bu konuda periyodik bakım çalışmaları da yapıyor. Her yıl yapılan bakım çalışmaları sayesinde kombilerinizde büyük sorunlar ile karşılaşmak zorunda kalmıyorsunuz. Daha yüksek standartlarda çalışmasını beklediğiniz bir kombi için mutlaka periyodik olarak bakım hizmeti almanız gereklidir.
Bakım ve onarım çalışmaları sırasında bizlere öncelikle bir arıza kaydı bırakmanız gerekiyor. Müşteri hizmetlerimize bıraktığınız arıza kayıtları sırasında mutlaka en iyi şekilde destek vermeye özen gösteriyoruz. Gün içerisinde sizinle iletişime geçen ekiplerimiz kombilerin olduğu yerlere geliyor ve çalışmaları daha rahat şekilde gerçekleştiriyor.
Kombi Bakımı Ne Zaman Yapılmalı?
Kombilerin arızalanmaması ve performansı düşmemesi için belirli dönemlerde bakımlarının yapılması gerekiyor. Bakımı yapılan bu ürünler hem daha uzun yıllar sorunsuz çalışıyor hem de kişileri enerji tasarrufu bakımından hoşnut ediyor. Kombi bakımını yaptırmak için uzun yıllar geçmesini beklemeyin. Kombilerden yüksek bir verim almak isterseniz her sene mutlaka gerekli bakımları yaptırmaya özen gösterin.
Bahar ayında yapılacak bir bakım sayesinde kombiniz tüm yıl boyunca hem sorunsuz çalışacak hem de uzun bir süre doğalgaz faturanızda ciddi bir yükselme hissetmeyeceksiniz. Kombilerin bakımlarının yapılmasında profesyonel firmamızdan her zaman hizmet desteği alabilirsiniz.
Kombi Bakımı Neden Gereklidir?
Kombilerin bakımlarının yapılması son derece gerekli durumlardan biridir. Bu bakımların yılda en az bir defa yapılması bu cihazların daha uzun ömürlü olmasını sağlar ve daha yüksek kapasitede bir çalışma ortaya çıkarır. Firmamız bu bakım çalışmaları sırasında aynı zamanda onarım gerektirecek durumları da tespit eder ve olası arıza durumlarının önüne daha erken geçme imkânı bulur.
Kombi onarımı sırasında karşılaşılan sorunlarda bir parça değişmesi gerekiyor ise mutlaka bu parçaların mutlaka orijinal olmasına özen gösteriyoruz. Standartlarımızın yüksek olması ve her müşterimize zamanında yetişiyor olmamız firmamızın profesyonelliğini de en iyi şekilde ortaya sermektedir. Firmamızdan destek almak isterseniz her zaman müşteri hizmetlerimize arıza kaydı bırakabilirsiniz.
Bursa kombi BAKIMI, Kombi BAKIMI ve Kombi bakım servisi ve fiyatları
Bursa Kombi Servisi
Bursa Kombi Servisi; kombiler hem sıcak su ihtiyacımızı sağlamak hem de kışın ısınma ihtiyacımızı sağlamak amacı ile yoğun önemlidir. Bu nedenle kombilerin rutin tamiri ya da arızalandığında yetkili kişilerce onarımı epey önem taşımaktadır. Bursa Kombi servisikonusunda yoğun iyi bir araştırma yapmanız gerekmektedir. Çalıştığınız işletmenin bu konuda yetkili olması, bilgi birikimi tam kişilerle çalışması sizin ürününüz için epey önemlidir. aksi halde size ek istenmeyen masraflar çıkarılabilmektedir. Bu nedenle çalıştığınız firmanın geçmişi, mamul bilgisi gibi konuları yoğun iyi bir tasvirde araştırmalısınız.
Bursa Kombi Tamir, Bakım, bozukluk Yetkili ve uygulama Servisleri
Günümüzde kombi servisi olarak hizmet veren çokça işletme bulunuyor. Bu firmaların kombi bakımı ve Bursa kombi servisi yapabilmesi için yetkili olması sizin de hem işinizi kolaylaştıracak hem de güvenli bir görev yardımı almanızı sağlayacaktır. Kombilerin dönemlik bakımları sürekli hizmetler tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle hizmet hizmeti aldığınız firmanın kombiler ile ilgili her çeşit bilgi birikimine sahip olduğundan emniyetli olmalısınız.
Kombi tamir Servisi
Kombi servisi olarak hizmet yapan işletmeler kombi dışında de çalışma yapmalıdır. Yani kombinin bağlantılı olduğu tüm noktalar firmanın ilgi alanına girmelidir. Örneğin,
Petek borularının temizliği
Kombi iç bakımı
Baca temizliği
Sıcak suyun alayı peteklere eşit dağılıp dağılmadığının kontrolü
Peteklere giden boruların temizliği
hepsi bu noktalar Bursa kombi servisi firmalarının ilgilenmesi gereken konulardır. Yani örneğin kombiniz yeteri kadar ısı yaymıyorsa gelen servisin yukarıda saydığımız konular ile de ilgilenmesi gerekiyor. tüm bunların birlikte yapılıyor olması kombi servisi konusunda tam anlamıyla kaliteli bir destek almanızı sağlayacaktır. Bu sebeple çağırdığınız servis ile hepsi bu noktaları konuşmalısınız. Ücret konusu da bu bilgilere göre belirlenmektedir. Sadece kombi tamiri yapan bir servis ile yukarıda saydığımız hepsi hususlar ile ilgilenen servislerin ücretleri aynı olmamaktadır.
Kombi Servisinde Olması lazım Özellikler
Bursa Kombi servisi aslında çokça servisten yoğun daha mühim servislerdir. Doğal gaz bağlantısı olduğu için kombi gibi ürünlerin hem tamiri hem de tamir işlemi oldukça önemlidir. Bu sebeple bakımda ve onarımda çok tedbirli olunması gerekmektedir. Kombi servisi çağırdığınızda servisin öncelikli olarak, bu konuda yetkili olmasına dikkat etmelisiniz. firmanın bu konudaki geçmişini araştırabilirsiniz. Yani kombi tamiri ya da kombi servisi gibi konularda deneyimi olup olmadığı konularında bir araştırma yapabilirsiniz.
Bursa nüsha bölüm Değişimi
Kombi servisi özellikle nüsha bölüm değişimleri konusunda zarar olabilmektedir. Yani siz kombi bakımı için çağırdığınız firmanın nüsha parça değişimi ile karşı karşıya kaldığınız süre bu konuda bir endişe yaşayabilirsiniz. Öncelikli olarak asıl kopya parça kullanılıp kullanılmadığı, fiyatlamanın nasıl belirleneceği, nüsha bölüm garantisinin olup olmadığı gibi konularda emin olmanız gerekmektedir. Yani kopya parça değişimlerinde servisten mutlaka güvence istemelisiniz.
Aynı parça nedeniyle tekrar mamul bozulursa bu durumda ek bir ücret verme gibi bir durumunuz olmamalıdır. Güvenilir hizmetler bu konuda yedek bölüm değişimi yapıldığı zaman en az 6 ay nüsha parça yenilik garantisi vermektedir. Yani siz aynı arızadan dolayı tekrar servis çağırdığınızda eğer yedek bölüm kaynaklı bir hasar varsa bu olayda ek bir ücret sizden talep edilmiyor. kopya parça konusunda marka dayanağı yoğun kritik olmaktadır. Ünlü markalar (Baymak, Demirdöküm, Alarko, Viessman…) çoğunlukla servislere kopya parçalar konusunda yardım vermektedir. Bu sayede servislerde kopya parça problemi bulunmamaktadır. lakin biraz daha küçük markalarda süre süre nüsha bölüm sorunları yaşanabilmektedir. Bu da zaman süre müşteriler ve servisler arasında sıkıntılara sebep olabilmektedir.
Bursa Kombi hizmet Fiyatları
Kombi servisi fiyatları markaya ve görev hizmetlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle net bir görev fiyatı belirlemek olabilir olamamaktadır. günlük yetkili servisler ve aynı zamanda hem tamir hem de bakım yapan hizmet fiyatları biraz daha çeşitli olabilmektedir. Bu gibi hizmetler hizmet konusunda müşterilerine tam yardım sağladıkları için ücretlendirme konusunda da diğer hizmet markalarına göre biraz çokça gelebilir ancak sundukları servis açısından bakıldığında çokça kişinin memnun kaldığı görüldüğünden hizmet fiyatlarında bir müşteri şikayeti oluşmamaktadır.
Bursa Marka Ayrımı Yapılmadan servis İmkanı
hizmet imkanı sağlayan firmaların marka ayrımı yapmadan hizmet desteği sağlamaları hem firmaların hem de müşterilerin işini kolaylaştırmaktadır. Servislerin tek bir marka üzerinden müşterilerine servis sunması müşteriler açısından aksaklık oluşturmaktadır. Bu nedenle birden çokça marka ile etkin yani her markanın ürününden anlayan servislere gerek bulunmaktadır. Bu tarz hizmetler müşterilerin kombilerinde bir zarar yaşaması halinde marka ayrımı yapmaksızın kombideki sorunun ne olduğunu anlamaya yönelik çalışmalar yapmaktadır. Bu gibi servislerde kombilerin değişmesi gereken aksamları için de bir hasar bulunmuyor. Her parçayı her zaman bulabilmek mümkün oluyor. Yani kombi servislerin sadece nüsha parçası olmadığı için görev vermediği gibi durumlar bu tasvirde nitelikli servis veren kombi servislerinde yaşanmıyor. Bu olay da müşterilerin daha nitelikli görev almasını sağlıyor.
Uzman ekip emin Hizmet
Servislerin nitelikli bir görev sağlaması için aktif kişilerin de bu konuda bilgi birikimlerinin kâfi seviyede olması gerekmektedir. Özellikle doğalgaz ile bağlantısı olan ürünlerde bu gibi durumlar daha çok ön plana çıkmaktadır. Kombiler hem ısınma hem sıcak su ihtiyacını karşılayan ürünler olduğu için kombi servislerinde faal kişilerin hem tamir hem de bakım konusunda uzman olmaları çok ciddi olmaktadır. ters halde kombi servisleri alıcı memnuniyeti açısından çok da olumlu olmayacaktır. Servislerdeki personellerin bu konuda yeterli eğitimi ve deneyimi bulunmalıdır. Hem müşteri iletişimi hem de uygulama takım gibi kavramların ayrımının yapılması önemlidir. Yani müşterileri ile ilişkileri seviyeli bir biçimde düzenleyecek kişiler ile teknik anlamda servis verecek olan kişilerin ayrımı dikkatli bir biçimde yapılmalıdır. Böyle durumlarda müşterilerin alacağı servis de hem emin hem de daha nitelikli olacaktır Bursa kombi servisine için hemen bize ulaşın.
Bursa Teknik Servis Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin Tıkla
Bursa Hakkında
Bursa, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık dördüncü şehri. 2019 itibarıyla 3.056.120 nüfusa sahiptir. 2016 Dünya Yaşanabilir Şehirler sıralamasında Dünya’da 28. Türkiye’de 1. sırada yer almaktadır. Marmara Bölgesinin Güney Marmara bölümünde, 40° batı boylam ve 29° kuzey enlem daireleri arasında yer alır. Eski adı Hüdavendigâr’dır. Kuzeyinde Marmara Denizi ve Yalova, kuzeydoğuda Kocaeli ve Sakarya, doğuda Bilecik, güneyde Kütahya ve batıda Balıkesir illeri ile çevrilidir.
Ekonomik açıdan Türkiye’nin en gelişmiş kentlerinden biri olan Bursa doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşır. Bursa’da en çok Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş dönemine ait tarihî eserlerin bulunmasının sebebi ise, Bursa’nın Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olmasıdır. Bursa alışveriş merkezleri, parkları, müzeleri ve çarşısıyla bölgede öne çıkar. Ayrıca Bursa Marmara bölgesinin İstanbul’dan sonra gelen ikinci büyük şehridir. Türkiye’nin en önemli birkaç sanayi kentinden biridir. Şehir İstanbul’dan sonra en büyük ikinci ihracatı gerçekleştirmektedir. Şehrin futbol takımı Bursaspor 2009-10 sezonunda Süper Lig şampiyonudur.
Bursa, sanayi istatistiklerine göre Türkiye’nin en büyük sanayi kenti ve otomotiv üretim merkezidir. CNN International tarafından Türkiye’nin Detroit’i yakıştırması yapılmıştır. Tofaş-Fiat, Renault, Bosch, Peugeot, Karsan Otomotiv, binek otomobil ve ticari araçlar ile Cobra Güleryüz otobüs fabrikaları Bursa’da bulunmaktadır. Bursa’nın otomotiv sanayinin Türkiye’de merkezi olmasından dolayı kurulan Bursa Otomobil Müzesi yine bu şehirde bulunmaktadır.
İçindekiler
Tarihçe
Osmanlı dönemi
Cumhuriyet dönemi
Coğrafya
İklim
Nüfus
Güncel Nüfus Değerleri (TÜİK 4 Şubat 2020 verileri)
Ekonomi
Sanayi
Kültür
Sanat
Mutfak
Turizm
Arkeolojik sit alanları
Antik kentler
Höyükler
Konum
Spor
Yönetim
Merkezi Yönetim
Yerel yönetim
Eğitim
Medya
Bursa’da yayın yapıp kapanan Yerel TV Kanalları
Altyapı
Ulaşım
Sağlık
Kardeş şehirler
Galeri
Kaynakça
Dış bağlantılar
Tarihçe
Bursa’da şimdilik bilinen en eski arkeolojik kalıntılar Yenişehir yakınlarındaki Menteşe Höyüğü ve Orhangazi yakınlarındaki Ilıpınar’dan bilinmektedir. Bu arkeolojik buluntu yerlerinin en eski tabakaları yaklaşık 7 bin yıllıktır. Bu tabakalardaki kültür, çanak çömleğin gelişmiş olarak ortaya çıktığı, mimarinin dörtgen planlı, bol miktarda ahşap destekli kerpiç kullanılarak inşa edilmiş yapılardan oluştuğu tabakalardır. Bursa’da David French, Mehmet Özdoğan ve Jacop Roodenberg’in arkeoloji ile ilgili çalışmaları tarih öncesiyle ilgili pek çok yeni bilgi ortaya koymuştur.
Bursa ve civarında MÖ 4000’li yıllardan itibaren çeşitli yerleşimlerin olduğu saptanmıştır; fakat yöreye ait kesin bilgiler MÖ 700’lere dayanmaktadır. Homeros, bölgeden Mysia olarak söz etmektedir. Günümüzde Bursa yöresinde Mysia yerleşmelerini anımsatan iki köy bulunmaktadır: Misi (Gümüştepe) ve Misebolu.Ayrıca Prof .Dr. Semavi Eyice,belgesel yönetmeni Tekin Gün yaptığı yüzey çalışmaları sırasında Kentin 14 km batısında, Çayırköyü’nün 1 km güneybatısındaki “Çayırköy Höyüğü’nün” boyutları da Demirtaş Höyüğü ile aynıdır.Burada bulunan seramik parçalarında gri, kırmızı, kahverengi ve siyah renkler hakimdir. Bulunan seramik parçalarının önemli kısmı elde yapılmış, çok azı ise çarkta yapılmıştır. Höyüğün en eski buluntusu MÖ. 2700-2500 yılına erken Bronz Çağı’na işaret etmektedir.
Bursa, 1204-1261 yılları arasında İznik’e bağlıdır, genelde kale içinde kalmış, fazla büyüyememiştir.
Osmanlı dönemi
Ayrıca bakınız:
Bursa’daki gayrimüslimler
Anadolu Selçuklu Devleti’nin zayıflayıp dağılmaya başlamasıyla kurulan Anadolu Beylikleri içinde zamanla gelişen Osmanlı Beyliği, çevredeki tekfurların arazilerini de alarak güçlenmiştir. Bursa, 1307 yılında Osman Bey tarafından kuşatılmış, uzun süren kuşatmadan sonra 6 Nisan 1326’da Osman Bey’in oğlu Orhan Bey tarafından alınmıştır. 1335 yılında başkent Bursa’ya taşınmış ve kentte büyük imar hareketleri yaşanmıştır.
Osmanlılar Bursa’yı aldıklarında kent sadece hisar içinden ibaretken, Orhan Gazi şehri hisarın dışına çıkararak Orhan Gazi Külliyesini kurdurtmuştur. Surlar dışında mevcut yerleşmeye yakın, hakim noktalarda cami, hamam, imarethane, darüşşifa, medrese gibi kamu yapıları inşa edilerek bu külliyelerin çevrelerinde konut alanları yaratılmış ve böylece bir yerleşme geleneği başlamıştır. Başkent, 1363 yılında (I. Murad Hüdavendigâr döneminde) Edirne’ye taşınmıştır. Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesinden sonra ise Bursa’nın faal rolü son bulmuş ve yönetim merkezi niteliğini kaybetmiştir.
Bursa’da Osmanlı Devleti hakimiyetinde, 1922 yılına kadar, Müslüman, Rum, Ermeni ve Yahudiler birlikte yaşamışlardır.
Tanzimat sonrası dönemde Hüdavendigar Vilayeti merkezliği yapan Bursa’ya 1900’lü yılların başında Biga (merkezi Çanakkale), Bilecik, Kütahya, Karesi (Balıkesir), Karahisar (Afyon) sancakları bağlı bulunmaktaydı.
Millî mücadele dönemlerinde çeşitli ayaklanmaların yaşandığı Bursa, 8 Temmuz 1920 de Yunanlarca işgal edilmiş; Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nden sonra 11 Eylül 1922’de Türk birliklerince geri alınmıştır.
Cumhuriyet dönemi
Bursa, 1987 yılında çıkarılan 3391 sayılı kanun ile büyükşehir unvanı kazandı. Başlangıçta üç ilçe (Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım) Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlarına dahil edildi. 2004 yılında çıkarılan 5216 sayılı kanun ile büyükşehir belediyesinin sınırları valilik binası merkez kabul edilerek yarıçapı 30 kilometre olan dairenin sınırlarına genişletildi. Bu sınırlar içinde kalan 7 ilçe, büyükşehir ilçe belediyeleri hâline geldi. 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile 2014 Türkiye yerel seçimlerinin ardından büyükşehir belediyesinin sınırları il mülki sınırları oldu.
21 Ekim 2014 tarihinde, Bursa Valiliği ve Bursa Kültür Tanıtma Birliği tarafından Bursa şehir logosu tanıtılmıştır. Logo Bursa şehrinin markalaştırılması amacıyla tasarlanmıştır. Logoda Türk islam sanatının bilinen motiflerinden olan çintemani desende lale motifi yer almaktadır.
Coğrafya
İklim
Genelde ılıman bir iklime sahiptir. Ancak, iklim bölgelere göre de değişiklik göstermektedir. Kuzeyde Marmara Denizinin yumuşak ve ılık iklimine karşılık güneyde Uludağ’ın sert iklimi ile karşılaşılmaktadır.
İlin en sıcak ayları Temmuz – Ağustos , en soğuk ayları ise Aralık- Ocak’tır. 52 yıllık gözlem süresi itibarı ile yıllık ortalama yağış miktarı 70,6 cm.dir. İlde ortalama nispi nem % 69 civarındadır.
Bursa iklimi
Aylar
Oca
Şub
Mar
Nis
May
Haz
Tem
Ağu
Eyl
Eki
Kas
Ara
Yıl
En yüksek sıcaklık (°C)
23,8
26,9
32,0
36,2
36,5
41,3
43,8
42,2
39,6
37,3
31,0
27,3
43,8
Ortalama en yüksek sıcaklık (°C)
9,6
10,9
13,7
18,8
23,7
28,4
30,8
31,0
27,2
21,7
16,4
11,7
20,3
Ortalama sıcaklık (°C)
5,4
6,3
8,4
12,8
17,6
22,1
24,6
24,3
20,1
15,2
10,7
7,4
14,5
Ortalama en düşük sıcaklık (°C)
1,7
2,2
3,6
7,1
11,2
14,9
17,2
17,1
13,6
9,9
6,0
3,5
9,0
En düşük sıcaklık (°C)
−19,2
−16,8
−10,5
−3,1
0,9
4,0
9,0
8,6
4,4
−1
−5,4
−16,3
−19,2
Ortalama yağış (mm)
87,6
74,6
69,7
63,4
44,3
34,3
15,3
15,7
39,5
68,8
78,5
103,4
695,1
Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü
Nüfus
Güncel Nüfus Değerleri (TÜİK 4 Şubat 2020 verileri)
Bursa İl Nüfusu:3.056.120‘dir (2019 sonu). İlin yüzölçümü 10.811km2’dir. İlde km2’ye 283 kişi düşmektedir. (Yoğunluğun en fazla olduğu ilçe: 5.982 kişi ile Yıldırım’dır)
İlde yıllık nüfus artış oranı % 2,06 olmuştur. Nüfus en çok artan ilçe: Nilüfer (% 5,59) Nüfusu en çok azalan ilçe: Büyükorhan(-%3,74)
4 Şubat 2020 TÜİK verilerine göre 17 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 1.060 mahalle bulunmaktadır.
2019 yılı sonunda Bursa ili ve ilçelerinin yerleşim yeri ve nüfusla ilgili sayısal bilgileri
İlçe
Nüfus 2018
Nüfus 2019
Fark
Nüfus Artışı %
Mah.Say.
Alanı km2
Yoğunluk
Büyükorhan
10.042
9.666
-376
-3,74
43
505
19
Gemlik
111.488
113.493
2.005
1,80
35
401
283
Gürsu
91.339
93.788
2.449
2,68
15
106
885
Harmancık
6.576
6.384
-192
-2,92
31
400
16
İnegöl
268.155
273.933
5.778
2,15
116
1.118
245
İznik
43.330
46.531
201
0,46
46
753
58
Karacabey
83.115
83.923
808
0,97
85
1.158
72
Keles
12.355
11.997
-358
-2,90
42
617
19
Kestel
65.256
68.204
2.948
4,52
36
396
172
Mudanya
93.707
97.631
3.924
4,19
47
369
265
Mustafakemalpaşa
100.696
101.119
423
0,42
131
1.641
62
Nilüfer
441.299
465.956
24.657
5,59
64
552
844
Orhaneli
19.492
19.387
-105
-0,54
61
838
23
Orhangazi
78.447
79.145
698
0,89
31
506
156
Osmangazi
862.516
876.048
13.532
1,57
137
621
1.411
Yenişehir
53.704
53.921
217
0,40
71
720
75
Yıldırım
653.004
657.994
4.990
0,76
69
110
5.982
BURSA
2.994.521
3.056.120
61.599
2,06
1.060
10.811
283
Bursa il nüfus bilgileri
Yıl
Toplam
Sıra
Fark
Şehir – Kır
1965
755.504
7
%44 335.048
420.456 %56
1970
847.884
6
%12
%49 416.662
431.222 %51
1975
961.639
6
%13
%53 507.106
454.533 %47
1980
1.148.492
6
%19
%55 636.910
511.582 %45
1985
1.324.015
6
%15
%63 840.094
483.921 %37
1990
1.603.137
6
%21
%72 1.157.805
445.332 %28
2000
2.125.140
5
%33
%77 1.630.940
494.200 %23
2007
2.439.876
4
%15
%81 1.979.999
459.877 %19
2008
2.507.963
4
%3
%88 2.204.874
303.089 %12
2009
2.550.645
4
%2
%88 2.249.974
300.671 %12
2010
2.605.495
4
%2
%89 2.308.574
296.921 %11
2011
2.652.126
4
%2
%89 2.359.804
292.322 %11
2012
2.688.171
4
%1
%89 2.402.012
286.159 %11
2013
2.740.970
4
%2
%100
%0
2014
2.787.539
4
%2
%100
%0
2015
2.842.547
4
%2
%100
%0
Ekonomi
2007 yılı nüfus sayımı resmî kesin sonuçlarına göre Türkiye’nin 4. büyük kentidir. Brookings Institution ve JP Morgan’ın 2014 yılı baz alınarak oluşturulan ekonomide yükselen kentler sıralamasında Bursa 300 şehir arasında İstanbul’un ardından 4. sırayı aldı. Aynı listede Türkiye’den İstanbul ve Bursa dışında İzmir 2 ve Ankara 9. sırada yer almıştır.
Bursa; otomotiv, tekstil, makine, gıda sanayi sektörlerinde söz sahibidir. Tarihte ilk havlu üretiminin Bursa’da gerçekleştiği söylenir. Hâlen de havlu üretimi ve ihracatı gerçekleştirilir. İpek üretimi ve bıçakçılık Bursa’nın eskiden dünyaca tanınmasını sağlamasına rağmen şu anda bitme noktasına gelmiştir.
1961 yılında kurulan Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi Bursa Organize Sanayi Bölgesi ile daha sonra oluşan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi ve özellikle İzmir ve Ankara yollarının çevresi Bursa’da sanayileşmenin yoğun olduğu yerlerdir. Kaplıcaları, Uludağ’ı, İskender Kebabı,Kestane Şekeri, İnegöl Köftesi,Şeftalisi, Havlusu ile meşhurdur.
Türkiye’nin ilk zeytinyağı laboratuvarı Bursa’ya kurulmuştur.
Sanayi
Otomotiv sanayi
Bursa’da otomotiv sanayi kuruluşları, otomobil, otobüs, metro, hafif metro ve tramvay vagonları ve bunlara ait yedek parçaların imalatını yapmakla birlikte, yurt içine ve yurt dışına satış yapmaktadır. Fiat (TOFAŞ), Renault, Bosch fabrikaları ve bu fabrikalara parça sağlayan diğer fabrikalar sayesinde Bursa önemli bir otomotiv kentidir. Şehrin göç almasındaki en büyük etkenlerin başında bu fabrikalar gelir.
Mobilya sanayi
İnegöl İlçesinde Organize sanayi bölgesinde faaliyet göstermektedir. Ayrıca İnegöl ilçesinde sadece mobilya üzerine satış yapan İnegöl Mobiliyum AVM bulunmaktadır.
Tekstil sanayi
Türkiye’deki birçok yerli tekstil markasının fabrikaları ve Bursa Uluslararası Tekstil Ve Ticaret Merkezi Bursa’da bulunmaktadır. Ayrıca tekstil sanayi olarak da Türkiye’nin en gelişmiş şehirlerinden biri konumundadır.
Kültür
UNESCO Dünya Mirası
Resmî adı
Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu
Ülke
Türkiye
Tür
Kültür
Kriter
i, ii, iv, vi
Referans
1452
Bölge**
Avrupa ve Kuzey Amerika
Tescil bilgisi
Tescil
2014 (38. Oturum)
* Dünya Mirası resmî listesi.
** UNESCO resmî sınıflandırması.
2000’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Bursa, 2014’te ise Dünya Mirası olarak tescil edildi.
Türkiye’nin ilk tekstil müzesi Bursa’dadır.
Uluslararası Bursa Festivali 1962 yılından beri, Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı’nın (BKSTV) koordinasyonunda düzenleniyor. Bursa Bölge Senfoni Orkestrası, temeli 1997 yılında atıldı. Bursa Botanik Parkı, 1998 yılında hizmete açılmıştır. Bursa Hayvanat Bahçesi, 1998 yılında hizmete açılan Avrupa standartlarındaki hayvanat bahçesidir.
Sanat
Karagöz Gölge oyunu, tarihte Bursa’nın Türk kültür yaşamına kazandırdığı en önemli etkinliklerden birisidir. Cumhuriyet tarihinin ilk modern sinema-tiyatro-konser salonları arasında yer alan Tayyare Kültür Merkezi, mimar Arif Hikmet Koyunoğlu’nun projesi doğrultusunda Tayyare Cemiyeti (Türk Hava Kurumu) tarafından yaptırılmış ve 1932 yılında Bursa’da hizmete açılmıştır. Bursa Devlet Tiyatrosu 1957 yılında kuruldu. Bursa Devlet Türk Sanat Müziği Korosu 1991 yılında kuruldu, Kültür Bakanlığı’na bağlı.
Halk oyunları
Kılıçkalkan, yörenin ünlü halkoyunudur. Bunun yanı sıra Uludağ yöresi Türkmen oyunları olan Güvende, Sekme, Çiftetelli, Düz Oyun, Büyük Oyun ilgi çekicidir.
Mutfak
İskender Kebap
Kestane Şekeri
Tirilye Zeytini
Gemlik Sofralık Zeytini
Kemal Paşa Tatlısı
Sütlü Bursa Helvası
İnegöl Köfte
Bursa Kebabı
Ciğer Sarma
Mağlıç Peyniri
Mihaliç Peyniri
Pideli Köfte
Cevizli Lokum
Kaymaklı Ekmek Kadayıfı
Cantık
Tahinli pide
Turizm
Uludağ
Gölyazı
Mudanya
İznik
Cumalıkızık
Karacabey Longoz Ormanları
Tümbüldek Kaplıcaları
Uluabat Gölü
Somuncu Baba Türbesi
Ulu Cami
Emir Sultan Camii
Yeşil Türbe
Tarihi Çınar
Ağlayan Çınar
Bursa Kalesi
Oylat
Keramet Su Kaplıcası
Suuçtu Şelalesi
Alışveriş merkezleri ve hipermarketler
AS Merkez (Yalova Yolu Caddesi)
Anatolium (Yalova Yolu Caddesi, Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali yanı)
Migros (x13)(Küçükkumla – Mudanya – Mudanya Sahili – Ertuğrul – Nilüfer – Beşevler – Bursa Modern – Bademli – Altıparmak – As Merkez – Zafer Plaza – Kükürtlü – İnegöl AVM)
IKEA (Yalova Yolu Caddesi, Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali yanı
Endülüs Park (Bursa Mudanya Yolu)
Marka AVM (Carrefoursa AVM arkası)
Büyük parklar
Azerbaycan – Türkiye Kardeşlik ve Soydaşlık Parkı
Reşat Oyal Kültür Parkı
Bursa Botanik Parkı
Bursa Botanik Parkı
Bursa’daki büyük parklardan bazıları;
Reşat Oyal Kültür Parkı 1955’te açılan bünyesinde çay bahçeleri, lokantalar, açık hava tiyatrosu bulunur.
Uludağ Milli Parkı Dünyaca ünlü Türkiye’nin en önemli kayak merkezidir.
Merinos Parkı İçerisinde nikâh salonu, konservatuvar, kültür merkezide barındıran büyük bir parktır.
Teoman Özalp Parkı Hamitler Mahallesi’nde yer alan, içinde Hamitler Sosyal Yaşam Merkezi bulunan büyük bir parktır.
Azerbaycan- Türkiye Kardeşlik Parkı Azerbaycan ile olan bağları güçlendirmek amacıyla yapılmış güzel bir parktır.
Atatürk Kent Ormanı Bursa halkının hafta sonlarında soluk aldığı Bursa’nın inci tanesi kent ormanıdır.
Hüdavendigar Kent Parkı 500 bin metrekare alana sahip olan Hüdavendigar Kent Parkı Bursa’nın en büyük parkıdır. İçerisinde spor faaliyet alanları, büfe, kafe, lokanta, restoran, idari birimler ve çevre birimlerini barındırmaktadır.
Bursa Hayvanat Bahçesi Avrupa Standartlarında bir hayvanat bahçesidir.
Bursa Botanik Parkı Binlerce çeşit bitki ve ağacın bulunduğu Avrupa standartlarında büyük bir park.
Mihraplı Park İçerisinde Şehitlik bulunan büyük bir parktır.
Minia Yıldırım Yıldırım ilçesindeki tarihi yerlerin küçültülmüş maketlerinin bulunduğu parktır.
Kaplıkaya Cazibe Merkezi İçerisinde akvaryumların, balık tutma göletlerinin, yürüyüş yollarının, tenis kortlarının, kaykay pistinin bulunduğu dev parktır.
İnegöl Hikmet Şahin Kültür Parkı İçinde Büyük Suni Göl, Yeşillik alanlar, koşu ve yürüyüş parkurları, Nikâh Dairesi, Büyük Meydan, Açık Hava Konser ve Gösteri Alanı, Çocuk Trafik Eğitim Merkezi, Spor Merkezi, Amfitiyatro, Kafeler ve Restaurantlar, LunaPark ve Mobilya Fuar Alanınında olduğu Bursa ilindeki önemli parklardan biridir, İnegöl ilçesinde bulunmaktadır.
İnegöl Botanik Parkı (Sanayi Parkı) İnegöl Sanayi Semtinde bulunan yürüyüş, koşu ve gezi parkurlarının da bulunduğu Süs Havuzu ve Kameriyeleriyle İnegöl’de bulunan önemli parklardandır.
İnegöl Kuğulu Parkı İnegöl semtinde bulunan tarihi havuzu ve kuğularıyla ünlü park.
İnegöl Şehir Parkı Bursa-Ankara Yolu üzerinde bulunan yürüyüş, gezi ve ailece oturulabilecek Bursa’da bulunan yeşil parklardan biridir.
Doğal mekânlar
Aras Şelalesi
Suuçtu Şelalesi
Saitabad Şelalesi
Ayvaini Mağarası
Görecik Yaylası
Kocayayla
Sadağ Kanyonu
Sansarak Kanyonu
Cumalıkızık
Gölyazı
Uludağ Milli Parkı
İznik Gölü
Misi
Aliç Yaylası
Ilıca
Karacabey Longoz Ormanları
Kale ve surlar
Bursa Kalesi
İznik Kalesi
Kestel Kalesi
Kite Kalesi
Ulubat Kalesi
Yer Kapı
Pınarbaşı Kapısı
Zindan Kapı
Kaplıcalar Kapısı
İstanbul Kapısı
Lefke Kapısı
Yenişehir Kapısı
Gazi Akdemir Hisarı
Balabanbey Hisarı
Tekkeler
Karabaş-i Veli Tekkesi Kültür Merkezi
Hacı İbrahim Tekkesi
Camiler
II. Murat Cami
Abdal Murat Cami
Abdal Cami
Ahmet Dai Cami
Ahmet Paşa Fenari Cami
Alaaddin Cami
Ali Paşa Cami
Altıparmak Cami
Araplar Cami
Armutlu Cami
Ayaz Köyü Cami
Aynalı Cami
Akşemsettin Camii
Baba Sultan Cami
Baruthane Cami
Başçı İbrahim Cami
Beyazıt Paşa Cami
Bedrettin (Hafsa Sultan) Cami
Beşikçiler Cami
Bilal-i Habeşi Cami
Cuma Cami
Cumalıkızık Cami
Çardak Cami
Çamaşırlık Cami
Taya Kadın Cami
Timurtaş) Cami
Duhtter-i Şerif (Fışkırık) Cami
Duran Cami
Ebu İshak Cami
Edebali Cami
Emir Sultan Cami
Ertuğrul Cami
Eski Cami
Ehli-Beyt Cami
Gazi Orhan Cami
Hacılar Cami
Hamzabey Cami
Hüdavendigar Cami
Hürriyet Merkez Cami
Hacı Ömer Raca Cami
İbni Bezzaz Cami
İbrahim Paşa Cami
İmam-ı Azam Cami
İshakpaşa Cami
İvaz Paşa Cami
Karaçelebi
Kasım Efendi Cami
Kavaklı Cami
Kiremitçi Cami
Kurşunlu Cami
Lazlar Cami
Maksem Cami
Malhatun Cami
Merkez Cami
Meşeli Cami
Mevlana Cami
Mollaarap Cami
Molla Fenari Cami
Musababa Cami
Malhatun Cami
Namazgah Cami
Orhangazi Vakfı Cami
Örnekköy Cami
Piremir Camii
Sani Konukoğlu Cami
Selimiye Cami
Selimzade Cami
Sıracevizler Cami
Sinanbey Cami
Sinandede Cami
Soğukkuyu Cami
Somuncu Baba Cami
Şahadet Cami
Şekerhoca Cami
Şerefüddin Paşa Cami
Şeyh Müftü Cami
Şible Cami
Tuzpazarı Cami
Ulu Cami
Ulu Kubbeli Cami
Üç Kuzular Cami
Üftade Cami
Zeynel Abidin Cami
Veled-i Yaniç Cami
Yerkapı (Bab-i Zemin) Cami
Yeşil Cami
Yeşilyayla Cami
Yıldırım Cami
Yiğit Cedid Cami
Yiğit Köhne Cami
Zeyniler Cami
Yunus Emre Cami
Mescitler
Acem Reis (Arap Dede) Mescidi
Akbıyık (Veled-i Harir) Mescidi
Alacahırka Mescidi
Alanyeri (İsmail Hakki) Mescidi
Azeb Bey Mescidi
Çakırağa (Mecnun Dede) MescidiÇukur Mahalle Mescidi
Davut Paşa Mescidi
Mina Mescidi
Ebu İshak Mescidi
Güngörmez Mescidi
Hacı Sevinç Mescidi
Hacı Seyfettin Mescidi
İmaret-i İsabey Mescidi
Reyhan Mescidi
Selçuk Hatun Mescidi
Tahtalı Mescid
Yeni Kaplıca Mescidi
Türbeler
Abdal Mehmet Türbesi
Abdüllatif Kutsi (Zeyniler) Türbesi
Ahmed Paşa Türbesi
Akbıyık Türbesi
Azeb Bey Türbesi
Cem Sultan Türbesi
Çobanbey Türbesi
Devlet Hatun Türbesi
Ebu İshak Kazeruni Türbesi
Emir Sultan Türbesi
Eskici Mehmet Dede Türbesi
Gazi Timurtaş Türbesi
Hamzabey Türbesi
Hatuni İhsa Sultan Türbesi
Hatice Sultan Türbesi
Hatuniye Türbesi
Havlucu Ahmet Efendi Türbesi
İsmail Hakkı Bursevi Türbesi
Kara Mustafa Paşa Türbesi
Mükrime Hatun Türbesi
Okçu Baba Türbesi
Umur Bey Türbesi
Orhan Gazi Türbesi
Osmangazi Türbesi
Süleyman Çelebi Türbesi
Şahin Baba Türbesi
Şehzade Mahmut Türbesi
Şehzade Mustafa Türbesi
Şehzade Mustafa Türbesi
Şirin Hatun Türbesi
Üç Kuzular Türbesi
Yeşil Türbe
Yıldırım Bayezid Türbesi
Somuncu Baba Türbesi
Tezveren Türbesi
Üftade Hazretleri Türbesi
Babasultan Türbesi
Medreseler
Lala Şahin Paşa Medresesi
Muradiye Medresesi
Gökdere Medresesi
Molla Yegan Medresesi
Vaiziye (Mahkeme) Medresesi
Yeşil (Sultan) Medresesi
Şair Ahmet Paşa Medresesi
Eynebey Medresesi
Kiliseler
Çamlıca Köyü Kilisesi
Çatalağıl Kilisesi
Eski Karaağaç Köyü Kilisesi
Fransız Kilisesi
Ermeni Kilisesi
Georgios Gürcü Kilisesi
Harmanlı Köyü Kilisesi
Dereköy Kilisesi
Hagios Taxiarchoi Kilisesi
Theotokos manastır Kilisesi
Karakoca Köyü Kilisesi
Koimesis Tes Theotokos Kilisesi
H.Konstantinos Kilisesi
Michael Taxiarches Kilisesi
Theodoros Kilisesi
Ayasofya Kilisesi
Derecik Bazilikası
H.Apostoloi Kilisesi
Gürle Köyü Kilisesi
Müzeler
Bursa Kent Müzesi
Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi
Hünkar Köşkü Müzesi
Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi
Bursa Arkeoloji Müzesi
Bursa Ormancılık Müzesi
Bursa Tekstil Müzesi
Osmanlı Evi Müzesi
Atatürk Evi Müzesi
Hüsnü Züber Evi
Yeşil İslam Eserleri Müzesi
Bursa Enerji Müzesi
Bursa Kılıç Kalkan Evi Müzesi
Bursa Göç Tarihi Müzesi
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi
Arkeolojik sit alanları
Antik dönemde Bursa,Misya ve Bitinya bölgeleri sınırları içinde kalmaktadır.
Antik kentler
Adraneia / Hadriani (Orhaneli)
Apollonia (Gölyazı)
Kios / Prousias ad Mare (Gemlik)
Lopadion (Uluabat)
Miletopolis /Mileda (Mustafakemalpaşa)
Myrleia / Apameia / Montaneia (Mudanya)
Nikaia (İznik)
Höyükler
Aktopraklık Höyüğü,(Nilüfer-Akçalar)
Ilıpınar Höyüğü,(Orhangazi)
Hanlar
Balı Bey Hanı
Emir Han
Eski Yeni Han
Hoca Dursun Hanı
Geyve Han
Kapan Hanı
Doğan Gözü Hanı
Kütahya Hanı
Eskişehir Hanı
İpek Han
Koza Han
Pirinç Han
Tuz Hanı
Fidan Han
Kurşunlu Hanı
Issız Han
Apolyont Hanı
Eski Tahal Hanı
Köprüler
Abdal Köprüsü
Cılımboz Köprüsü
Demirtaş Köprüsü
Irgandı Köprüsü
Mihraplı Köprüsü
Meydancık Köprüsü
Setbaşı Köprüsü
Tatarlar Köprüsü
Boyacıkulluğu Köprüsü
Kaplıcalar
Ağaçhisar Kaplıcası
Yeni Kaplıca
Armutlu Kaplıcası
Bademli Bahçe Kaplıcası
Tümbüldek Kaplıcaları
Gemlik (Terme) Kaplıcası
Ilıcaksu Kaplıcası
Orhangazi Keramet Kaplıcası
Oylat Kaplıcası
Sadağ Kaplıcası
Vakıfbahçe (Çekirge) Kaplıcası
Ağaçhisar Kaplıcası
Yeni Kaplıca
Armutlu Kaplıcası
Bademli Bahçe Kaplıcası
Dümbüldek Kaplıcası
Gemlik (Terme) Kaplıcası
Ilıcaksu Kaplıcası
Orhangazi Keramet Kaplıcası
Oylat Kaplıcası
Sadağ Kaplıcası
Vakıfbahçe (Çekirge) Kaplıcası
Kültür merkezleri
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi
Tayyare Kültür Merkezi
Akpınar Kültür Merkezi
Konak Kültür Evi
Fethiye Kültür Merkezi
Nilüfer Uğur Mumcu Sahnesi
Barış Manço Kültür Merkezi
Adile Naşit Kültür Merkezi
Görükle Çağdaş Eğitim Kooperatifi Kültür Salonu
Suare Kültür Merkezi
Ördekli Hamamı Kültür Merkezi
Yıldırım Kültür Merkezi
Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi
Karabaş-ı Veli Kültür Merkezi
Konum
Konum Bilgileri
İlçe
Kuruluş Yılı
Alanı km²
Rakım mt.
Merkeze Uzaklık km
Ulaşan Yollar
Büyükorhan
1987
505
799
87
=>
=>
Gemlik
Cumh.önce
401
7
29
/
,
Gürsu
1990
106
112
11
Harmancık
1987
400
689
96
,
,
İnegöl
Cumh.önce
1.118
294
45
/
,
İznik
1930
753
103
77
Karacabey
Cumh.önce
1.158
15
71
/
,
/
Keles
1953
617
1.026
64
=>
=>
Kestel
1990
396
122
12
Mudanya
Cumh.önce
369
5
28
,
,
Mustafakemalpaşa
Cumh.önce
1.641
60
87
/
=>
,
Nilüfer
1987
552
121
8
/
,
,
/
Orhaneli
Cumh.önce
838
491
58
=>
Orhangazi
Cumh.önce
506
115
47
/
,
,
Osmangazi
1987
621
173
0
/
,
,
Yenişehir
Cumh.önce
720
229
54
,
Yıldırım
1987
110
160
5
/
,
BURSA
Cumh.önce
10.813
238
Spor
Ana madde:
Bursa’da spor
Futbol
Bursaspor 2009-10 sezonunda Süper Lig şampiyonu olmuştur. Süper lig tarihinde şampiyon olan 5. takımdır. Anadolu kulüpleri içinde Trabzonspor’dan sonra şampiyon olmuş tek futbol kulübüdür. Bursaspor’un müzesinde çeşitli kupaların yanı sıra bir adet Türkiye Kupası da vardır. Ayrıca UEFA Şampiyonlar Liginde gruplara kalan ilk Anadolu kulübüdür. Kulübün Teksas adıyla Türkiye çapında tanınan taraftar grubu vardır.
2018-19 Sezonu sonunda, Bursaspor süper ligden 1.lige düşmüştür. İnegölspor 2. ligde, Karacabey Birlikspor 3.ligde yer almıştır. BAL’daki 5 takımından ikisi küme düşmüştür.
Türkiye Kupası’nda 3 lig takımı katıldıkları turlarda elenmişlerdir.
Basketbol
Tofaş 1998-99 ve 1999-2000 sezonlarında Türkiye Basketbol Ligi şampiyonu olmuştur.
2017-2018 sezonunda Avrupa kupalarına basketbol erkekler EuroCup’ da Tofaş grup 5.si olarak elenmiştir.
2018-19 Sezonu sonunda Tofaş, play-off maçları yarı finalinde elenerek lig 3.sü olmuştur. Bursaspor Erkek basketbol takımı ligi şampiyon bitirerek süper lige çıkmıştır. Bursa BŞB (1.lig K.) ve Final Gençlik (1.lig E.) liglerinde kalmıştır. 2.ligde 1, EBBL’de 2 takımı yer almıştır.
Federasyon kupasında Bursaspor, kupa 2.si olmuştur. Tofaş, EuroCup’da başarılı olamamıştır.
Voleybol
Bayanlar Voleybol 1. Liginde Nilüfer Belediyesi mücadele vermektedir. Bu alanda Bursa Büyükşehir Belediyespor (kadın voleybol takımı) Cev Challenge Kupasını alarak Avrupa Şampiyonu olmuştur.
2017-2018 sezonunda Challenge Cup’ da Bursa Büyükşehir Belediyespor, geçen yıl şampiyon olduğu kupada bu yıl 2.olmuştur.
2018-2019 Sezonu sonunda Nilüfer Belediye ve İnegöl Belediyespor süper liglerde yer almışlardır. Erkekler 1.liginde yer alan Bursa BŞB, süper lige yükselmiştir. 2.liglerdeki 5 takımından İnegöl Belediyespor (E) 2.takımı, 1.lige, Bölgesel ligden Nilüfer Belediye (K) 2.takımı 2.lige çıkmıştır.
Kupa Voley K.adınlar ‘da Nilüfer Belediye çeyrek finalde elenmiştir.
Hentbol
2018-2019 sezonunda hentbol süper liglerinde erkeklerde Nilüfer Belediyespor, kadınlarda Osmangazi Belediyespor yer almıştır. 2.lig kadınlarda Mudanya Belediye SK ligi tamamlamıştır.
Önemli spor tesisleri:
Bursa Büyükşehir Belediye Stadı (43.331), Tofaş Spor Salonu (7.500), Cengiz Göllü Spor Salonu (5.000), Atıcılar Kapalı Yüzme Havuzu-olimpik (2.500), Bursa Osmangazi Hipodromu (2.690) ve Uludağ Kayak Merkezidir.
Yönetim
Ana madde:
Bursa’nın ilçeleri
Merkezi Yönetim
Büyükşehir illerinde Merkezi yönetim Vali, İl Müdürleri ve İl Danışma Kurulundan oluşur.
Bursa, bir ‘büyükşehir’dir. Bu özelliğine göre yönetimi belirlenmiştir. Protokolde ilk sırada yer alan Vali, merkezi yönetimi temsil eder ve Cumhurbaşkanı tarafından atanır.
Büyükşehir yapılan illerde, İl Genel Meclisi, yetki ve görevlerini Büyükşehir Belediye Meclisi’ne devretmiş ve kaldırılmıştır.
Bursa Valisi 1969-Alaca doğumlu Yakup CANBOLAT 7 Kasım 2018’de tarihinde Konya Valisi iken atanmıştır.
Vali ve Kaymakamlara ait bilgiler Bursa’nın ilçeleri sayfasında gösterilmiştir.
Yerel yönetim
Ayrıca bakınız:
Bursa’nın ilçeleri
Büyükşehir belediyelerinde yerel yönetim, Büyükşehir Belediye Başkanı, Büyükşehir Belediye Meclisi ve Büyükşehir Belediye Encümeni’nden oluşur.
Yerel yönetimi temsil eden Büyükşehir Belediye Başkanı, ildeki tüm seçmenlerin oy çokluğu ile seçilir. Yerel seçimlerde İlçe Belediye Başkanı ve İlçe Belediye Meclisi için de oy kullanılarak ilçelerin belediye meclisleri oluşur. İlçe Belediye meclislerinden alınan üyelerle (başkan kontenjanı, ilçe nüfusu ve parti oy oranına göre) de Büyükşehir Belediye Meclisi oluşur. Bu mecliste ilçe belediye başkanları da yer alır. Meclisin başkanı Büyükşehir Belediye Başkanı’dır.
Büyükşehir belediye encümeni, belediye başkanının başkanlığında, belediye meclisinin kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği beş üye ile biri genel sekreter, biri malî hizmetler birim amiri olmak üzere belediye başkanının her yıl birim amirleri arasından seçeceği beş üyeden oluşur.(5216 saylı kanun 16.madde)
Büyükşehir yapılan illerde, İl Genel Meclisi, yetki ve görevlerini Büyükşehir Belediye Meclisi’ne devretmiş ve kaldırılmıştır.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı, 1970-İnegöl doğumlu Alinur Aktaş (AK Parti), 31 Mart 2019 seçimlerinde %49,63 oy oranıyla seçilmiştir.
İlçe belediyeleri, 2019 Türkiye yerel seçimleri sonuçlarına göre, üç değişik parti tarafından yönetilmektedir. AK Parti 13, CHP 3 ve MHP 1 ilçe belediyesi kazanmıştır.
Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi üye sayısı 102’dir (Büyükşehir Belediye Başkanı, 17 ilçe belediye başkanı ve 84 üye). AK Parti 59, CHP 22, İYİ Parti 11 ve MHP 10 üyeye sahiptir.
Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarına ait bilgiler Bursa’nın ilçeleri sayfasında gösterilmiştir.
Eğitim
Üniversiteler
Uludağ Üniversitesi, 1975 yılında Bursa Üniversitesi adıyla kurulup 1982 yılında adı resmen Uludağ Üniversitesi olan, Bursa’nın ilk üniversitesi olma özelliğiyle birlikte Türkiye’nin önde gelen eğitim kurumlarından biridir. Merkez yerleşke olan Görükle Yerleşkesi’ne araç ile 5 dakika uzaklıktaki Görükle yerleşimi, barındırdığı çeşitli seçenekler sunan çok sayıda apart, özel yurt ve özellikle öğrenci odaklı kiralık daireler ile ideal konaklama merkezidir. Diğer yerleşkeleri İnegöl, Gemlik Suni ipek Asım Kocabıyık, Ali Osman Sönmez, Mudanya, Yenişehir İbrahim Orhan, İznik, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhangazi, Orhaneli, Keles, Harmancık ve Büyükorhan’dır.
Bursa Teknik Üniversitesi, 2010 yılında yasal olarak kabul edilerek kurulmuştur. Şu anda Yıldırım Yerleşkesi ve Osmangazi Yerleşkesi’nde hizmet vermektedir. Doğa Bilimleri Fakültesi, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Denizcilik Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Orman Fakültesi, İletişim Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü’nden oluşan bölümler bulunmaktadır.
Bursa Orhangazi Üniversitesi, Bursa’nın ilk vakıf üniversitesidir. 2012-2013 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabulüne başlamıştır. Bünyesinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü’nden bulunmaktadır.
Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu, Fabrika-i Hümayun adlı eski ipek fabrikasında hizmet vermektedir.
Bahçeşehir Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Merkezi
İstanbul Ticaret Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Merkezi
Okan Üniversitesi, Bursa Sürekli Eğitim Merkezi
Bilgi Üniversitesi, Bursa Sürekli Eğitim Merkezi
Plato Meslek Yüksekokulu, Bursa Sürekli Eğitim Merkezi
İlköğretim ve ortaöğretim kurumları
Bursa sınırları dahilinde çok sayıda ilk ve orta dereceli eğitim kurumu bulunmaktadır.
Halk eğitim merkezleri
Nilüfer Halk Eğitim Merkezi
Gürsu Halk Eğitim Merkezi
Osmangazi Halk Eğitim Merkezi
Yıldırım Halk Eğitim Merkezi
Kestel Halk Eğitim Merkezi
Gemlik Halk Eğitim Merkezi
İnegöl Halk Eğitim Merkezi
Medya
Bursa, yerel medya kuruluşlarının en fazla olduğu illerden biridir. Bursa’da 27’si merkezde olmak üzere toplam 38 yerel radyo kanalı, 6 yerel televizyon kanalı, 20’si merkezde toplam 46 yerel gazete bulunmaktadır. Bunun yanında kentin cemiyet hayatını ve gece yaşantısını anlatan magazin dergileri ve yerel ekonomi dergileri de Bursa’nın diğer yerel basın kuruluşlarıdır. Yerel basın kuruluşları haricinde tüm ulusal radyo ve TV kanalları da Bursa’da farklı frekanslarda yayın yapmaktadır. Şehirde ayrıca, Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı gibi önemli haber ajanslarının büroları bulunmaktadır.
Yerel televizyon kanalları
Flash TV (1992-2000) (2000 yılından sonra stüdyolarını İstanbul’a taşımış 2019’da ise kapanmıştır.)
OLAY TV (1994-2019) (2019 yılında kapandı. 2020 yılında tekrar yayına başlayacağı iddia edildi)
ASTV (1995-Günümüz)
Line TV (2006-Günümüz)
Bursa TV (2011-Günümüz)
Köy TV (2010-Günümüz)
BursasporTV(BSTV) (2009-Günümüz)
ON6 TV (İnegöl) (1995-Günümüz) (Eski adı: Kanal16)
Süper Kanal TV (İnegöl) (1993-Günümüz)
Bursa’da yayın yapıp kapanan Yerel TV Kanalları
Renk TV (RTV) (1995-1996)
Marmara TV (?-2010) Köy TV olarak devam etmektedir.
İTV (İnegöl TV) (1993-1995)
Yenice TV (İnegöl) (1999-2009)
Kanal ON (İnegöl) (2009-2010)
Yerel radyo kanalları
88.3 Bursa Sancak FM
89.5 Radyo Şampiyon
90.3 Radyo Extra
90.5 Olay FM
91.3 Radyo24-Bursa
91.5 Radyo Şimşek
91.7 Uludağ FM
92.6 Radyoaktif
93.4 Bursa Doğuş FM
94.2 Radyo Bursa’da Bugün
94.4 Radyo Türk
95.4 Radyo BU
95.6 RadyoS
96.3 Radyo 16
99.1 RadioLine
99.3 Radyo Vizyon
100.9 Radyo Pozitif
101.6 Bursa Polis Radyosu
101.9 Bursa Karadenizim FM
103.3 Rahmet FM
103.7 Radyo Maksimum
104.3 Bursa Karadeniz FM
105.3 Radyo Venüs
105.5 Bursa FM
106.5 Radyo Park
106.7 Radyo Davet
107.1 Radyo Poyraz
107.3 Radyo Nida
107.9 Bursa Gonca FM
92.4 Gençses FM (İnegöl)
94.8 Radyo Güneş (İnegöl)
101.7 Radyo Medya (İnegöl)
102.1 Deniz FM (İnegöl)
93.8 Radyo Cennet (Mustafakemalpaşa)
96.1 Dost FM (Mustafakemalpaşa)
96.5 Radyo 14 (Mustafakemalpaşa)
100.7 1001FM (Binbir FM) (Mustafakemalpaşa)
101.5 Karacabey FM (Karacabey)
106.9 Yörem FM (Karacabey)
105.7 Orhangazi FM (Orhangazi)
Yerel gazeteler
Olay Gazetesi
Bursa Hakimiyet
Bursa Haber
Bursa Kent
Bursa Meydan
Bursa Gerçek
Ayrıntı Gazetesi
Gazete Avrupa
Gazete Bursa
Yıldırım Gazetesi
Şehir Medya
Yörem Güncel
Yaşayan Bursa
İnegöl Yıldırım
İnegöl Okur
İnegöl HaberYorum
İnegöl Genç Gazete
Altyapı
Ulaşım
Şehir içi ulaşım 1998’e kadar Taksi, Dolmuş ve Belediye otobüsü gibi klasik sistemlerle karşılanıyordu. 1998’de Bursa metrosu’nun temeli atıldı ve 2002’de işletmeye açıldı. Bursa ile Uludağ arasında ulaşımın sağlanması amacıyla bir Teleferik hattı kullanılmaktadır. Bu teleferik hattı, Türkiye’nin ilk ve en uzun teleferik hattıdır.
Heykel – Kent Meydanı arasında T1 tramvay hattı ve Cumhuriyet Caddesi – İncirli Caddesi üzerinde bir tramvay hattı bulunmaktadır. Bursa tramvay hatlarında ASELSAN tarafından üretilen ve Türkiye’de üretilen ilk tramvay olan İpekböceği, 2013’ten beri işlemektedir.
Kara yolu
Şehir içi ulaşım ise BURULAŞ’a aittir. Bursa’da çok sayıda belediye otobüsü, halk otobüsü minibüs, dolmuş ve taksi bulunur. Otobüs, tramvay ve metroda ücretler Bursakart adı verilen manyetik kartla tahsil edilir. 75 dk. içinde metro-otobüs aktarmalarında ücretlendirmede indirim olur.
Hava yolu
Bursa’da hava ulaşımı Bursa Yenişehir Havalimanı aracılığıyla yapılır. Anadolu da birçok merkeze Ankara aktarmalı sefer düzenlenmektedir. Havalimanı Yenişehir ilçesinde bulunur. Hava yolunun şehrin merkezinde bulunmamasının sebebi eskiden askeri amaçla kullanılan yedek hava meydanının sivilleştirilmiş olmasıdır. Ayrıca İstanbul’da bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı’na BURULAŞ tarafından otobüs seferleri düzenlenmektedir.
Anadolu Jet: Diyarbakır, Erzurum, Muş, Trabzon, Gaziantep,Ankara ve aktarmalı olarak diğer şehirler
Burulaş tarafından İstanbul Haliç – Gemlik arası işletilen düzenli deniz uçağı faaliyeti zarar ettiği gerekçesiyle 17 Kasım 2017’de durdurulmuştur, ancak özel uçuşlar devam etmektedir.
Deniz ulaşımı
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin İDO’ya karşı çıkarmış olduğu BUDO Mudanya’dan İstanbul’a deniz otobüsü seferleri yapmaktadır. İDO aracılığıyla da Güzelyalı, Mudanya’dan İstanbul’a deniz otobüsü ve feribot ulaşımı yapılır. Ayrıca BURULAŞ yaz aylarında körfez seferleri düzenlemektedir.
Demir yolu
Türkiye’de demir yolu ulaşımı ilk olarak 1892’de yapılan Mud